Javne česme – javna stvar!

Ni kap više!

O samom projektu

pokrovitelji projekta

CRTA I US AID
Ove dve organizacije prepoznale su značaj naše ideje, te su rešile da svojim znanjem i iskustvom pomognu našem Centru u dostizanju postavljenog cilja.

aktivnosti

Započeta promocija projekta

Da li pijete vodu sa javnih česmi? Ovo naizgled jednostavno pitanje sa sobom povlači mnoga druga pitanja i teme, bez obzira na Vaš odgovor. Iz tog razloga želeli smo da baš njim započnemo priču sa našim pratiocima, ali i svim zainteresovanim građanima, kako bismo ih uputili na značaj ove teme. Pogledajte i naše ostale objave i budite u toku sa dešavanjima!

Saopštenje

Pročitajte čitavo saopštenje o tome kako je prošao sastanak sa predstavnicima Gradskog zavoda za javno zdravlje Grada Beograda.

Izveštaj o istraživanju stavova građana beograda o kvalitetu vode sa javnih česmi

O tome šta građani misle o kvalitetu vode sa javnih česmi, da li konzumiraju ovu vodu, kao i koliko znaju o procesu proveravanja kvaliteta vode pročitajte u našem istraživanju!

trajanje projekta

01. april 2021. - 01. septembar 2021.

Šta je do sada urađeno?

Utvrđivanje nadležnosti 100%
Analiza kvaliteta vode 100%
Istraživanje javnog mnjenja 100%
Informisanje građana 100%
Edukacija građana 100%

Istorijat javnih česmi

O važnosti i istoriji javnih česama znamo veoma malo. Terazijska česma, Delijska česma i Čukur česma su samo neke pored kojih prolazimo svakodnevno, a da ne znamo skoro ništa o njima. Saznajte kada su nastale, zašto i koliko su bile važne za Beograd, a kakav odnos danas imamo prema njima.

Javne česme u Evropi: jedinstven spoj istorije i inovativnosti

Jedan od zaštitnih znakova Pariza, Volas fontane iz devetnaestog veka i nove česme sa gaziranom vodom širom Pariza povezuje ideja da je dužnost grada da svim svojim stanovnicima zdravu, pijaću vodu učini lako dostupnom. U novom tekstu pročitajte na koje sve načine različiti evropski gradovi unapređuju sisteme javnih česmi i upoznaju svoje građane sa benefitima korišćenja vode sa njih.