Javne politike kao sredstvo zaštite zaštićenih područja…

EkoLitika

O samom projektu

Projekat EkoLitika predstavlja pokušaj naše organizacije da putem javnih politika dođe do boljih rešenja upravljanja zaštićenim područjima na teritoriji grada Beograda. Naš cilj je da informišemo javnost o problemima sa kojima se zaštićena područja susreću, razmenimo ideje sa mladima i drugim nevladinim organizacijama i da tako, potkovani znanjem, utičemo na donosioce odluka kako bi zaštićena područja održali u što boljem stanju za sledeće generacije! Neka i oni sutra uživaju u njima kao što mi uživamo danas!

Pokrovitelji projekta

WWF Adria i SIDA

Pod okriljem projekta “Zaštićena područja za prirodu i ljude”, ove dve organizacije rešile su da svojim znanjem i iskustvom pomognu našem Centru, 

Prva fokus grupa

23. april 2021.

Prva fokus grupa u sklopu projekta EkoLitika, održana je sa studentima Beogradskog Univerziteta, gde su se ispitivali njihovi stavovi po pitanju zaštite životne sredine u globalu, zadovoljstvom upravljanja zaštićenim područjima, ali su se takođe prikupile njihove ideje i predlozi kako unaprediti zaštićena područja ne samo u Beogradu, nego u čitavom regionu! Primećena je velika želja za učestvovanjem u ovakvim istraživanjima, s obzirom na to da direktno mogu da utiču na stvaranje promene u društvu.

treća fokus grupa

21. maj 2021.

Kao značajna poluga koja doprinosi promenama u državi, predstavnici različitih nevladinih organizacija pričali su o svojim iskustvima kada su u pitanju promene. Cilj je bio čuti njihovo mišljenje, kao i njihove savete kako promeniti svet na bolje! Takođe, želeli smo da uspostavimo kontakt sa kolegama, kako bi nam pomogli u postizanju opšteg cilja ovog projekta.

Infografik: Zaštićena područja

07. jul 2021.

Početak svake promene je informisanost. Pročitaj neke interesantne informacije o zaštićenim područjima!

Infografik: problemi i rešenja

29. oktobar 2021.

Policy is coming! Upoznajte se sa kratkim pregledom problema i našim predlozima rešenja koje će obuhvatati naš predlog javne politike!

Trajanje projekta

Od 24.03.2021. do 24.11.2021.

ŠTA JE DO SADA URAĐENO?

Promocija 100%
Obilazak zaštićenih područja 100%
Fokus grupe 100%
Javna politika 100%

aktivnosti

DRUGA fokus grupa

14. maj 2021.

Iako u početku stidljivi, srednjoškolci koji su učestvovali na našoj fokus grupi ipak su dali značajan uvid u to kako mlad mozak razmišlja i vidi zaštićena dobra. Izuzetno nam je drago da su prvenstveno bili upućeni u to koja zaštićena područja postoje, a njihovi predlozi kako unaprediti zaštićena područja bili su više nego kreativni!

Obilazak je počeo!

05. jun 2021.

Naš tim krenuo je u istraživačku pohod kako bi bolje razumeo probleme sa kojima se suočavaju zaštićena područja u Beogradu. Paralelno sa time, želeli smo da zabeležimo i ukažemo na sve što kvari ove zaštićene oblasti. I slikanje je počelo!

stavovi mladih i predstavnika civilnog sektora o zaštićenim područjima

27. septembar 2021.

Kako mladi i predstavnici civilnog društva percipiraju zaštićena područja, koliko o njima znaju i koliko su im važna pročitajte u izveštaju o istraživanju koje smo sproveli!

Predlog javne politike o upravljanju zaštićenim područjima

Koji to problemi pogađaju zaštićena područja, kako društvo na to reaguje i šta mi predlažemo kako bismo ih unapredili, pročitajte u našem predlogu javne politike! Ovo je naš mali doprinos jednom velikom problemu, ali se nadamo da će to biti grudva koja pokreće lavinu!