O čemu razmišljamo?

Naši
tekstovi

Verovatno znate da je zagađenje vazduha u velikom porastu u poslednje vreme. Saznajte koji problemi se kriju iza zagađenog vazduha koji svakodnevno udišemo i koji to startapovi rade na kreiranju rešenja za ove probleme. I vi možete da pomognete, saznajte šta bismo mogli da uradimo kako bismo vazduh koji udišemo što manje zagađivali!

Situacija koja je čitavu planetu zadesila sa virusom korona je donekle ostavila i pozitivne efekte na životnu sredinu, iako to zvuči paradoksalno. Na brojna pitanja o životnoj sredini, kao i na druga slična pitanja mnogi nisu obraćali pažnju. Ne treba to ni da nas začudi, jer se svet trenutno suočava sa veoma ozbiljnim problemom koji je u prvom planu, a hitnost njegovog što skorijeg rešavanja je najvažnija.

Godinama za nama važilo je nepisano pravilo da su Pančevci i Borani neslavni po tome što udišu najzagađeniji vazduh u Srbiji. Pored ovih gradova – Kosjerić, Valjevo, Smederevo, Bor, Kraljevo, samo su neki od gradova gde su državne merne stanice više desetina puta pokazale prekomerna zagađenja u vazduhu. Predstavnici vlasti su kao glavne razloge prekomernih zagađenja najčešće pominjali individualna ložišta i stara vozila. Ova dva problema jesu neminovno jedni od izvora zagađenja, ali šta država radi da ih reši?

Još jedan samit o klimatskim promenama je za nama, a sa njim ostaje i dalje nerešen jedan od najvećih globalnih problema. Ovaj samit je ujedno i četvrti samit o klimi posle već nadaleko poznatog Pariskog iz 2015. godine. Šta mu je prethodilo, o čemu se razgovaralo i šta nas čeka do Glazgova 2020. godine.

Države Zapadnog Balkana su godinama stavljale u stranu bitna pitanja razvoja zdrave životne sredine, a na svom putu ka Evropskoj uniji sve više se susreću sa problemima koji su morali biti rešavani ranije. S tim u vezi, kako i sam proces evropskih integracija Zapadnog Balkana teče uporednim pregovaranjem, tako očigledno postoji i potreba da se osnažuje i veća povezanost učesnika i u oblasti životne sredine koja svima pričinjava velike probleme.

Ko snosi odgovornost za katastrofalnu situaciju u kojoj se nalaze reke i zelene površine koje okružuju reke? Predstavnici lokalnih vlasti Ivanjice, gde se u avgustu u reci Moravici desilo izlivanje mazuta iz Specijalne bolnice za rehabilitaciju – ne znaju šta je uzrok i da li je neko kriv. A odgovornost svakako postoji jer je voda zagađena, a pritom je preporučeno da se ne konzumira i ne koristi za zalivanje. Međutim, situacija sa Moravicom je samo deo problema u kojem se nalaze skoro sve naše reke.