O čemu razmišljamo?

Naši
tekstovi

Tehnologijom Protiv Zagađenja: Koji domaći startapovi rade na rešavanju ovog problema?

Verovatno znate da je zagađenje vazduha u velikom porastu u poslednje vreme. Saznajte koji problemi se kriju iza zagađenog vazduha koji svakodnevno udišemo i koji to startapovi rade na kreiranju rešenja za ove probleme. I vi možete da pomognete, saznajte šta bismo mogli da uradimo kako bismo vazduh koji udišemo što manje zagađivali!

Pročitaj čitav tekst

Kako virus korona utiče na životnu sredinu?

Situacija koja je čitavu planetu zadesila sa virusom korona je donekle ostavila i pozitivne efekte na životnu sredinu, iako to zvuči paradoksalno. Na brojna pitanja o životnoj sredini, kao i na druga slična pitanja mnogi nisu obraćali pažnju. Ne treba to ni da nas začudi, jer se svet trenutno suočava sa veoma ozbiljnim problemom koji je u prvom planu, a hitnost njegovog što skorijeg rešavanja je najvažnija.

Pročitaj čitav tekst

Zagađen vazduh – problem koji privremeno odleti sa košavom

Godinama za nama važilo je nepisano pravilo da su Pančevci i Borani neslavni po tome što udišu najzagađeniji vazduh u Srbiji. Pored ovih gradova – Kosjerić, Valjevo, Smederevo, Bor, Kraljevo, samo su neki od gradova gde su državne merne stanice više desetina puta pokazale prekomerna zagađenja u vazduhu. Predstavnici vlasti su kao glavne razloge prekomernih zagađenja najčešće pominjali individualna ložišta i stara vozila. Ova dva problema jesu neminovno jedni od izvora zagađenja, ali šta država radi da ih reši?

Pročitaj čitav tekst

Samit u Madridu – još jedna propuštena prilika?

Još jedan samit o klimatskim promenama je za nama, a sa njim ostaje i dalje nerešen jedan od najvećih globalnih problema. Ovaj samit je ujedno i četvrti samit o klimi posle već nadaleko poznatog Pariskog iz 2015. godine. Šta mu je prethodilo, o čemu se razgovaralo i šta nas čeka do Glazgova 2020. godine.

Pročitaj čitav tekst

Postoji veliki prostor za saradnju u oblasti životne sredine na Zapadnom Balkanu

Države Zapadnog Balkana su godinama stavljale u stranu bitna pitanja razvoja zdrave životne sredine, a na svom putu ka Evropskoj uniji sve više se susreću sa problemima koji su morali biti rešavani ranije. S tim u vezi, kako i sam proces evropskih integracija Zapadnog Balkana teče uporednim pregovaranjem, tako očigledno postoji i potreba da se osnažuje i veća povezanost učesnika i u oblasti životne sredine koja svima pričinjava velike probleme.

Pročitaj čitav tekst

Šta to pluta srpskim rekama?

Ko snosi odgovornost za katastrofalnu situaciju u kojoj se nalaze reke i zelene površine koje okružuju reke? Predstavnici lokalnih vlasti Ivanjice, gde se u avgustu u reci Moravici desilo izlivanje mazuta iz Specijalne bolnice za rehabilitaciju – ne znaju šta je uzrok i da li je neko kriv. A odgovornost svakako postoji jer je voda zagađena, a pritom je preporučeno da se ne konzumira i ne koristi za zalivanje. Međutim, situacija sa Moravicom je samo deo problema u kojem se nalaze skoro sve naše reke.

Pročitaj čitav tekst